Hírek

2023/03/16

Ismét leopárd murénát műtöttünk

Ismét leopárd murénát műtöttünk Köszönjük a kedves szavakat, a videót és a lehetőséget a Nyíregyházi Állatparknak: “Muréna a műtőasztalonNem mindennapi műtét zajlott a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumának kulisszái mögött, ugyanis egy törött állkapcsú muréna került a műtőasztalra.
Olvass tovább
2022/12/28

Alpakák a fogásznál

Alpakák a fogásznál A túlnőtt alsó metszőfogak sok kényelmetlenséget okozhatnak az állatoknak, akár fel is sérthetik a száj nyálkahártyáját, ami takarmány visszautasításhoz is vezethet.
Olvass tovább
2022/08/01

Állkapocs műtét egy sérült leopárd murénán

Állkapocs műtét egy sérült leopárd murénán A Tropicarium egyik akváriumában élő leopárd murénánál (Gymnothorax favagineus) nyílt állkapocs törést vettek észre a gondozói. A sérülés hátterében feltételezhetően a fajtársakkal folytatott rivalizálás és rangsorharc állhatott. Az ilyen sérülések mielőbbi ellátást igényelnek.
Olvass tovább
2022/05/01

Rolling Stones – avagy a litofág koi

Egy érdekes sebészeti esetet szeretnénk bemutatni… Egy 14 éves 8,5 kg-os koi valamilyen oknál fogva nagy mennyiségű követ szippantott fel a tó aljzatáról. A kövek a bélrendszerén végighaladva, annak végén akadtak el.
Olvass tovább
2021/10/28

Elúsztak a kiállítás halai

Mozgalmas hetek állnak csapatunk mögött… Az elmúlt hetekben az Egy a Természettel kiállítás, Hal-Víz-Ember pavilonjában élő halainak egészsége a csapatunk gondos kezeire volt bízva. Jelen voltunk a karantén rendszerbe való beérkezésüknél.
Olvass tovább
2021/04/05

Itt a tavasz! Ébrednek a tavak, a halak!

Tavaszi koi csomag – Gondoskodjon előre halai egészségéről! Sokan belekezdenek a tavaszi tókezelésnek mindenféle előzetes vizsgálatok nélkül.
Olvass tovább
2021/04/05

Értékes pontyot műtöttünk!

Balatoni sudár ponty (Cyprinus carpio carpio morpha accuminatus) szájsebészeti beavatkozás – A nagy gazdasági értéket képviselő balatoni sudár ponty a Balaton vízgyűjtő területén élő őshonos államilag hivatalosan is elismert tájfajta. Tulajdonosa és fenntartója a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
Olvass tovább
2021/04/05

Vérvétel cápákból és rájákból?! Hogyan?

A halakban keringő vér, éppúgy, mint más állatoknál számos információval szolgálhat az állatorvosok számára – Ez a folyékony szövet alakos elemekből, vérsejtekből (vörösvérsejtek, vérlemezkék, fehérvérsejtek), valamint a plazmából és az általa szállított egyéb anyagokból áll.
Olvass tovább
2021/04/05

Édesvízi gömbhal a fogásznál!

A sárgaöves gömbhal (Dichotomyctere ocellatus, Steindachner, 1870) közkedvelt lakója akváriumainknak – Agresszív viselkedése miatt nehezen társítható faj. Természetes élőhelyükön általában rákfélékkel, kagylókkal, csigákkal és más gerinctelenekkel táplálkoznak, de néha növényi részeket is fogyasztanak.
Olvass tovább
2021/04/05

Megultrahangoztunk egy vemhes ráját

Egy Potamotrygon leopoldi, édesvízi ráját ultrahangoztunk nem sokkal a kicsik érkezése előtt – Pár nap múlva, mind a hat kisrája egészségesen jött a világra.
Olvass tovább