Elúsztak a kiállítás halai

Mozgalmas hetek állnak csapatunk mögött…


Az elmúlt hetekben az Egy a Természettel kiállítás, Hal-Víz-Ember pavilonjában élő halainak egészsége a csapatunk gondos kezeire volt bízva. Jelen voltunk a karantén rendszerbe való beérkezésüknél. Ezen a ponton történtek az első állategészségügyi vizsgálatok, megakadályozva ezzel a betegségek, paraziták behurcolását. A kiállítás teljes ideje alatt végigkövettük az egészségi állapotukat, monitoroztuk a vízminőséget. Az itt bemutatott halak története azonban a kiállítás után sem ért véget.

Az Egy a Természettel kiállítás záró akkordjaként a romániai Nemzeti Környezetvédelmi és Kutatás-Fejlesztési Intézet szakembereivel (Deák György Ph.D Habil, Raischi Marius Ph.D) karöltve 800 kis kecsege (Acipenser ruthenus), 200 kis vágótok (Acipenser gueldenstaedtii), 3 db 10 kg feletti viza (Huso huso) és egy közel 20 kg-os vágótok került elengedésre a Dunában. Minket kértek fel rá, hogy a négy nagy tokfélébe telemetriás jeladót ültessünk, amivel a jövőben nyomon követhető lesz az állatok mozgása.

kiállítás

A gyors beavatkozást bódításban és helyi érzéstelenítéssel végeztük, hogy minimalizáljuk a stresszt a művelet során. Beültettük a testüregbe a jeladót és néhány öltéssel zártuk a sebet. Miután az állatok teljesen magukhoz tértek, szabadon engedték őket a Dunában, ahol reméljük hosszú évtizedekig élik majd életüket.

Vándorlásuk követéséről és az átfogó természetvédelmi projekt részleteiről bővebben itt olvashatsz.