Csehó Lilian

Csehó Lilian

Tizenöt éve kezdtem önkénteskedni a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amely végül megalapozta az életem és a hivatásommá vált. Az évek alatt volt szerencsém dolgozni farkasokkal, vidrákkal, mosómedvékkel, oroszlánfókákkal, különböző gerinctelen állatokkal, alacsonyabb rendű fajokkal. Talán ez hozta az egyik legnagyobb változást az életemben azzal a szemléletváltással, hogy megtanultam a kevésbé népszerű és a kevésbé szőrös állatokban is meglátni a szépet és a különlegességet. A cápák, ráják és polipok világa mindig is vonzott.

2012-ben kezdtem el foglalkozni, nem csak rájákkal, hanem más tengeri élőlényekkel is. Az Acropora tengeri akvarisztika csapatának tagjaként rengeteget tanulhattam az akváriumok működéséről, tervezéséről, megvalósításáról, a korallokról és a legkülönfélébb tengeri élőlényekről. Sok projektet valósítottunk meg a kis méretű akváriumoktól, a nagy cápás medencékig. 2016-ban elvégeztem az állategészségügyi asszisztens képzést, végül teljes értékű csapattagként bekerültem az Állatkert tengeri akvarisztikai csapatába.

2018 óta nagytestű cápákkal és rájákkal dolgozom. Az évek során elkezdtem foglalkozni a halak viselkedésével és tréningjével, melynek egyik kiemelt célja, az állatok egészségügyi vizsgálatainak lehető legstresszmentesebbé tétele. Emellett asszisztensként “specializálódtam” a vízi állatokra és minden olyan feladatra, ami ahhoz szükséges, hogy sérülésmentesen és biztonsággal végezzük a munkánkat.