Csalánozók

Csalánozók

Megközelítőleg 10 000 fajuk négy osztályba sorolható. Hazánkban csak 8 faj fordul elő. A csalánozók törzsébe tartoznak akváriumunk koralljai és tengeri rózsái, valamint a hazánkban még nem kifejezetten elterjedt medúzák. Két megjelenési alakjukkal találkozhatunk, egyik a helyhez rögzült életmódú polip, míg a másik a szabadon úszó medúza forma. Ivaros és ivartalan szaporodás is megfigyelhető náluk. Mindig figyeljünk arra, hogy megfelelő fajokat válogassunk össze. Megfelelő távolságot tartsunk köztük, ne adjuk meg az esélyt, hogy kárt tehessenek egymásban. Halainkat is ennek megfelelően válasszuk ki.

Korallok

A virágállatok osztályába tartozó élőlények magányosan, vagy telepekben élnek. A koralltelepekbe szerveződött egyedek oly szoros kapcsolatban állhatnak egymással, hogy gasztrális üregeik is kapcsolódhatnak. Bár ritkábban szoktunk róla beszélni, koralljaink ugyanúgy ki vannak téve kórokozóknak, mint bármely más állatunk az akváriumban. Sok patogént a mai napig kutatnak, így sokszor nehéz ezeket pontosan meghatározni, de az évtizedek tapasztalata nagyban hozzájárult ahhoz, hogy bizonyos tünetegyüttesek alapján esélyt adhassunk koralljainknak.

A gerinctelenek hiperérzékenyek, nem véletlenül használják sok helyen és tekintik a természetben is indikátor állatoknak őket. Ha azt vesszük észre, hogy koralljaink nem érzik jól magukat (és nincs szemmel látható oka) mindig gyanakodjuk először a vízminőségre. Fontos, hogy ismerjük a választott fajok pontos igényeit, és próbáljuk a lehető legmegfelelőbb pontot megtalálni számukra az akváriumban.

Tengeri rózsák

A korallok mellett a tengeri rózsák is a virágállatok osztályába tartoznak. A tengeri rózsák rendjébe sorolt fajok intenzív színeikkel és légies mozgásukkal gyönyörű látványelemei az akváriumoknak. Ideális esetben bohóchalainknak nyújtanak biztonságos otthont. Érzékenységük azonban nem marad el a korallokétól, a nagy különbség az, ha nem érzik jól magukat egy adott ponton, tovább fognak állni. Ilyenkor minden esély megvan rá, hogy csalánsejtjeikkel kárt tesznek környezetükben, lelökik a korallokat. Valami oknál fogva sok esetben az áramoltató az egyik “kedvenc” célpontjuk, amely végzetes is lehet, nem csak a rózsáknak, de akár az akvárium többi lakójának is, ha nem vesszük észre időben.

Medúzák

A medúzás akváriumok különleges henger vagy elnyújtott lekerekített alakúak, aljzat és egyéb dekorációs elemek nélkül. A legfontosabb számukra a jó vízminőség és a megfelelő áramlás. Bár látványosak, otthoni körülmények között kevés faj tartható. A legelterjedtebb közülük a füles medúza (Aurelia aurita). Gondozásuk időt és nagyfokú precizitást igényel. Táplálékként élő, frissen kelt sórákot fogyasztanak. Akváriumaik az átlagosnál gyakoribb tisztítást és vízcserét igényelnek. A kifejlett állatok nem túl hosszú életűek, de egy kis idő, energia és pár kisebb akvárium befektetésével, akár magunk is gondoskodhatunk a következő generációról.

Állatkerti körülmények között egyre több akvárium foglalkozik különlegesebbnél különlegesebb fajok szaporításával és bemutatásával. Ezek azonban az egyik legköltségesebb és legaprólékosabb munkát igénylő bemutatói az intézményeknek.