Puhatestűek

Puhatestűek

A hazánkban beszerezhető puhatestűek közt találkozhatunk különböző hasznos csigákkal, kagylókkal, de sokan álmodoznak polipok vagy tintahalak tartásáról is. Változatos táplálék és környezeti igényeik miatt tartásuk komoly kihívások elé állítja a vállalkozó kedvű akvaristákat.

Csigák

A csigák akváriumaink és terráriumaink hasznos lakói. Elősegítik akváriumaink egyensúlyának fenntartását. Vannak növényi táplálékot fogyasztó fajok, de meg kell említeni a ragadozó életmódot folytató csigákat is. Szaporodásukat tekintve lehetnek váltivarúak vagy hímnősek. Igényeik éppoly számottevőek lehetnek, mint más állatoknak. Akváriumokban a megfelelő vízparaméterek, köztük a mikro és makroelemek, továbbá a víz pH-ja bír nagy jelentőséggel. Terráriumi tartásuk a megfelelő páratartalmon, jó minőségű talajon és táplálékon, valamint a külső vázukhoz szükséges ásványi anyagok biztosításán alapul. A problémák, betegségek nagy része is épp ezekből ered.

puhatestű

Kagylók

A kagylók osztályába számos édesvízi, valamint tengeri faj tartozik. Nagy mennyiségű vizet szűrnek át, ezáltal fontos szerepet töltenek be annak tisztításában. Bizonyos tengeri kagylók különleges díszei lehetnek akváriumunknak, tartásuk azonban jól beállt akváriumi rendszerben, haladó akvaristáknak javasolt. Fontos kiemelni, hogy az édesvízi kagylók közül számos faj lárvája fejlődése során egy ideig parazitikus életmódot folytat. Az Anodonta, valamint az Unio nemzetségek kagylólárvái (glochidium) a halak kopoltyúján, bőrén és úszóin telepedhet meg, akár a halak elhullását is okozva. Akváriumokban tartásuk nem javasolt!

Különösen érzékenyek a víz minőségére (indikátorszervezetek), valamint az áramlásra és a fényre. Mérlegelnünk kell, hogy a már meglévő, vagy tervezett állataink jelentenek-e valamiféle veszélyt leendő kagylóinkra. Ők is fogékonyak lehetnek különböző betegségekre, így mielőbb érdemes körültekintően megvizsgálni, hogy a környezeti hatások vagy esetleg valamilyen kórokozó rontja kagylónk egészségi állapotát.

Polipok, tintahalak

A fejlábúak közé a legnagyobb méretű puhatestűek tartoznak. Kivétel nélkül predátor életmódot folytatnak. Tartásuk sok akvarista álma. Ezek az intelligens és dekoratív állatok azonban nagy odafigyelést, elővigyázatosságot és felkészülést igényelnek, ezzel szemben viszont sajnos nagyon rövid ideig élnek. Különösen érzékenyek a vízminőségre, a legkisebb változás végzetes lehet számukra. A tintahalak esetében a takarmányozás is nehézségekbe ütközhet, ha nem tudjuk a fagyasztott eleségre szoktatni őket. Szaporodásukat tekintve váltivarúak, egyedfejlődésük közvetlen. Folyamatos foglalkozást igénylő fajok, nem szívlelik az akváriumi lakótársakat. Aki mégis úgy gondolja, hogy belevágna tartásukba, annak csapatunk rendelkezésére áll, hogy a lehető legalaposabban fel tudjon készülni az új jövevény érkezésére!