Gy.I.K.

Gyakran Ismételt Kérdések

Általánosságban elmondható, hogy minden olyan viselkedés, amely a normális vagy mondjuk inkább, hogy a megszokottól eltérő, mindenképp figyelmeztető jel kell, hogy legyen! Beszéljünk egy korallról, halról vagy sünről.

A kedvetlenség, bujkálás, csökkent étvágy szinte az összes faj esetén intő jel. Természetesen nem árt alaposan ismernünk állatunk mindennapi szokásait, viselkedését. Elképzelhető, hogy napokig vagy akár hetekig nem táplálkozik egy etetés után, és számára ez a világ legtermészetesebb dolga, nem kell pánikba esni.

Mindemellett a fentebb felsorolt tüneteket mindenképp érdemes komolyan venni és mielőbb szakemberhez fordulni!

Segítségképpen felsorolunk néhány gyakori tünetet:

Korallok:

színváltozás

a polipok hosszantartó behúzódott állapota

kifehéredés

hiányzó darabok, foltok

“összeesett” lágykorallok

külső élősködők 

Garnélák, rákok:

étvágytalanság

letargia

elszíneződések

külső élősködők

megszokottól eltérő mozgásforma

Halak:

étvágytalanság

letargia

hosszan tartó színváltozás

rendellenes úszás

sebek, elváltozások a testen

intenzív kopoltyúmozgás

“levegőnyelés”

felpuffadt test

látható külső élősködők

vakarózás

Kétéltűek:

étvágytalanság

letargia

bőrelváltozások

lesoványodás

Hüllők:

étvágytalanság

letargia

puha páncél (teknős)

sikertelen vedlés

bőrpír

Mihamarabb forduljon szakemberhez! Fontos azonban, hogy az esetek nagy százalékában, szükség van személyes konzultációra és vizsgálatra. Nem lehet telefonon keresztül pontos diagnózist felállítani.

A következő néhány információ viszont nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy amennyiben szükséges, cselekedni tudjunk:

Milyen állatról beszélünk? Milyen körülmények között él?

Hogyan viselkedik az állat, pontosan mit csinál máshogy, mint normál esetben?

Eszik az állat? Mikor és mit evett utoljára?

Volt-e valamilyen kisebb vagy radikálisabb változás a közvetlen vagy közvetett környezetében?

Milyenek az akvárium víz értékei (amennyiben tudja mérni)? Van-e valami látványos változás az akvárium vizében?

Amennyiben lehetséges, egy jó minőségű fotó vagy videó is sokat segíthet!

Csapatunk, szakterületünkre specializálódva igen komoly eszköztárat épített fel és visz magával egy-egy kiszállásra. Nagy segítség számunkra, ha van rá lehetőség, hogy az állat elkülöníthető legyen. Illetve telefonos egyeztetés során meg szoktuk beszélni, hogy van-e szükség a vizsgálathoz egyéb speciális felszerelésre.

Néhány törülközőt érdemes előkészíteni, ha esetleg a pácienst ki kell venni az akváriumból.

Amennyiben van lehetőség rá halak esetében, az alábbi dolgokkal érdemes előkészülni a vizsgálathoz:

stabil felület a vizsgálathoz (asztal)

saját háló a halak kiemeléséhez

halak vizsgálatához szükséges megfelelő méretű műanyag kád

A hálók, kádak és egyéb vízzel érintkező eszközök minden tó alap felszerelésének részét képezik. Meglétük nagyban megkönnyíti az állatorvosi munkát.

A kérdés jogos lehetne, de gondoljunk bele alaposabban. Látunk egy olyan elváltozást állatunkon, ami akár többféle kórokozóra is igaz lehet. Biztosan és felelősségteljesen el tudjuk dönteni, hogy mire van szüksége a gyógyuláshoz? Az esetek nagy százalékában sajnos nem. A különböző szerekkel terheljük állataink szervezetét és az életterüket, környezetüket. Különösen nagy gond ez az antibiotikum készítmények esetében, melyek felelőtlen használata mára súlyos gondokat okoz, mind a természetben, mind az állat- és humán gyógyászatban. Az antibiotikumok/antimikrobiális szerek rezisztenciája ellen akkor tehetünk a legtöbbet, ha azok megfelelő használatát szakemberre bízzuk és szigorúan betartjuk az utasításait! Fontos kiemelni, hogy a tünetek megjelenése után jó pár napig házi praktikákkal, boltban vásárolt készítményekkel félrekezelt állatokat egyáltalán nem biztos, hogy meg tudjuk gyógyítani!

Természetesen! Csapatunk felkészült kisebb-nagyobb műtéti beavatkozások elvégzésére. Ilyenkor az állatot pontos monitorozás mellett, a beavatkozásnak megfelelően altatjuk, fájdalmat csillapítunk, majd elvégezzük a műtétet. Ébresztjük, és figyeljük addig, amíg teljesen magához nem tért és meg nem bizonyosodtunk róla, hogy stabil az állapota. Az operáció után gondoskodunk a megfelelő utókezelésről.

Amennyiben a feltételek adottak hozzá, a válasz igen. Ezt egy egyszerű ultrahang vizsgálattal meg lehet állapítani. De nem kizárható, hogy más áll a háttérben. Rájáknál igen gyakran alakulhatnak ki májproblémák, amik kezdetben hasonló tüneteket mutatnak.

Vemhesség esetén érdemes néhány hetente elvégezni az ultrahang vizsgálatot, amellyel nyomon követhetjük a kicsik fejlődését, egészségi állapotukat és akár leendő létszámukat is megjósolhatjuk. Fontos kiemelni, hogy a vemhességdiagnosztika kiemelkedő szerepet játszik a ráják vetélésének elkerülésében!

 

Előzetes egyeztetés alapján az ország egész területén rendelkezésre áll mobil praxisunk.

Ez mindig egy nehéz kérdés, bármilyen fajról is beszéljünk. A halak és más különlegesebb egzotikus állatok esetében talán sokszor még nehezebb. Annyi tényező van, amelynek egyensúlyban kell lennie ahhoz, hogy állataink jólétét biztosítani tudjuk a mesterséges környezetükben.

A legtöbb esetben az egyik legfontosabb, hogy időben be tudjunk avatkozni. Minden erőnkkel és szaktudásunkkal azon dolgozunk, hogy pácienseink fel tudjanak épülni betegségeikből. De azt is tudni kell és fel kell rá készülni, hogy hiába a sok erőfeszítés, ez nem biztos, hogy mindig sikerül. Ezek az állatok a vadonban a végsőkig titkolják gyengeségüket, betegségüket, különben az első szembejövő ragadozó prédájává válnának. Főleg a halak esetében, egy bizonyos fokú leépülés állapotából nagyon nehéz visszahozni őket, bár volt már rá példa a praxisunkban. Nekünk is nagyon nehéz egy-egy páciens elvesztése és utána is, ha van rá lehetőség, azon vagyunk, hogy minél előbb kiderítsük mi is történt vele pontosan.

Célunk, hogy a rövidebb, vagy hosszabb kezelés végén mindenki egészségesen és elégedetten távozzon!

Erre a kérdésre nehéz válaszolni, mégis úgy gondoljuk beszélni kell róla, hiszen sokszor ez az egyik legkomolyabb visszatartó erő, hogy szakemberhez forduljunk. Természetesen rengeteg dologtól függ a díjszabás (vizsgálat típusa, szükséges laborvizsgálatok, gyógykezelések, kiszállási díj, stb.), de általánosságban elmondható, hogy nem drágább, mint bármelyik másik házi kedvencünk egészségügyi ellátása. Minden konzultáció során ezeket átbeszéljük, de semmiképp se ez tartson vissza valakit attól, hogy segítséget kérjen, ha gond van kedvencével!