Halgazdaság, horgásztó

Halgazdaság, horgásztó

A halgazdaságok jelentik az édesvízi haltermelés fellegvárait. Szerencsére egyre nagyobb az igény a minőségi halakra és haltermékekre. A FAO adatai alapján a magyar népesség 5,3 kg halat fogyaszt évente, ami jelentősen elmarad az EU-s átlag 24,9 kg-tól. A halak aminosav összetétele rendkívül kedvező, a lizin, mint esszenciális aminosavunk a halhúsban található meg legnagyobb mennyiségben. Fontos megemlíteni az omega-3-zsírsavakat (dokozahexaénsav, eikozapentaénsav) is, melyeket az emberi szervezet korlátozottan tud csak előállítani. A halak nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentik. Szerepük elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez és mérséklik a gyulladásos folyamatokat, nélkülözhetetlenek az agy és a szem egészséges fejlődéséhez, valamint a sejthártya felépítéséhez. A halhús ezen kívül jó forrása a szelén és a jód mellett más ásványi anyagoknak (foszfor, kalcium, fluorid, stb.), valamint vitaminoknak (A-, D-, B1-, B2-, B12-vitaminok) is. A termelő telepek extenzív, intenzív és szuperintenzív formában működnek, beszélhetünk átfolyó vizű rendszerekről, tógazdaságokról, vagy recirkulációs rendszerekkel működtetett intenzív telepekről. Az intenzív, szuperintenzív haltermelő telepeken a megfelelő termelés érdekében elengedhetetlenek a precíziós állattenyésztés eszközei. A vízi környezet miatt pedig még fokozottabb ellenőrzés szükséges.

Az optimális termelés eléréséhez számos fizikai és kémiai vízparaméter mérése válik elengedhetetlenné. Nemcsak a telepeken, hanem szállítás során is monitoring rendszerekkel követik nyomon a különböző értékek változását, ezáltal biztosítva a halak számára megfelelő körülményeket, valamint csökkentve a szállítási stresszt. Mindezek mellett nem szabad megfeledkezni az állategészségügyi tényezőkről sem, amelyek jelentős szerepet töltenek be a termelésben. A halászatban és haltenyésztésben dolgozók, valamint állatorvosaik folyamatosan azon dolgoznak, hogy friss, jó minőségű hal kerülhessen mindenki asztalára!

halgazdaság

A horgásztavak, mint egyedi ökológiai környezetek működnek, több vagy kevesebb vízbetáplálással. A kényes egyensúly fenntartása nem egyszerű, hisz a horgászok szükségletein kívül a halak igényei sem elhanyagolható jelentőségűek. A megfelelő arányú takarmányozást nem helyettesítheti a horgászok általi etetések. Fontos a halak egészségi állapota, mivel csak az egészséges hal fogja tudni az elvárt sportélményt nyújtani. Ezért is lényeges a horgásztó állományának egészségvédelme.