Kerti tavak

Kerti tavak

Ázsiából kiindulva már az egész világot meghódította a kerti tavak és a bennük élő koik és más díszhalak tartásának kultúrája. A szépen beültetett és halakkal betelepített tó a kert ékköve lehet. A tavirózsák színkavalkádja a levelek alól felbukkanó koikkal szemet gyönyörködtető látvány. 

Természetesen itt is egy olyan zárt rendszerről beszélünk, amelynek apró eltérései is már komoly gondot okozhatnak. A víz fizikai és kémiai paramétereinek változása akár állategészségügyi problémákhoz is vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő szűréstechnológia álljon a tó mögött. A szűrés mechanikai és biológiai részét megfelelően kell méretezni a tóhoz képest. Az alulméretezett szűréstechnika kellemetlenséget okozhat a rendszerben. De fontos megemlíteni az új halakkal behozható kórokozókat, amelyek miatt kiemelten fontos a karanténozás. Azonban, ha már kialakult valamilyen probléma a tóban, akkor elkerülhetetlenek a megfelelő diagnosztikai lépések.

Az első és legfontosabb teendő egy hozzáértő állatorvos felkeresése, aki a pontos diagnózis birtokában elkezdi a megfelelő kezelést. Ne feledjük, hogy pontos diagnózis nélkül, találomra használt kezelőszerekkel sokkal többet árthatunk! Ne féljünk szakértő segítségét kérni, hogy halaink egészsége megmaradjon!

kerti t