Édesvízi halak


Már időszámításunk előtt is számos módon tartottak mesterséges körülmények között halakat. Az első emlékek a suméroktól maradtak vissza, akik már megközelítőleg 4500 évvel ezelőtt ásott tavakban neveltek halakat. Az akvakultúrának komoly szerepe van a népélelmezésben is. A FAO adatai alapján az édesvízi haltenyésztésből származó halhús mennyisége egyre csak nő. Számos halnevelő, haltenyésztő telep biztosítja a jó minőségű, egészséges fehérjeforrást. Azonban ehhez elengedhetetlen a jelentős tapasztalattal rendelkező halászati szakemberek és állatorvosok kitartó munkája.

Habár a horgászat elsődleges célja kezdetben az élelemszerzés volt, napjainkban inkább sport és hobbi tevékenységgé nőtte ki magát. Azonban igazán jó sportélményt csak az egészséges halak nyújtanak a horgászok számára.

A távol-keleti kultúrákban nagy hagyománya van a koi tartásnak. Írásos bizonyítékok időszámításunk előtti 500-as évekre nyúlnak vissza díszpontyok tekintetében. Napjainkban a kerti tavak, valamint a bennük élő koi változatok rendkívüli népszerűségre tettek szert. Bizonyos színváltozatok akár több millió forintba is kerülhetnek. Gyógyításuk alig sem különbözik más háziállataink egészségvédelmétől.

A 19. század elején, Jeanne Villepreux-Power nevéhez fűződik az első üveg akvárium megalkotása. Később az akvarisztika, mint hobbi, hatalmas iparággá nőtte ki magát. A díszhalakkal foglalkozó akvaristák száma szintén növekedett az elmúlt időszakban. Az állataik igényeit tartják szem előtt, figyelnek egészségi állapotukra. Arra törekednek, hogy az eredetihez nagyon hasonló, biotóp környezetet tudjanak biztosítani halaiknak.

Sokszor a nem megfelelő tartástechnológia, vagy egy új hallal érkező kórokozók komoly problémát okozhat az állományban.

édesvízi halak