Vakcinázás

Vakcinázás

vakcinázás

A védőoltások által történő immunizálás jelentős szerepet tölt be az állatorvoslásban. Célja a fertőző betegségek megelőzése, gazdasági kártételük nagymértékű csökkentése. Az immunizálás aktív és passzív módon is megvalósulhat.

A vakcinák típusai

Élő attenuált
Legyengített kórokozót tartalmaz, amely a szervezetben szaporodásra képes, az immunválaszt kiváltja, azonban betegséget nem tud kialakítani egészséges szervezetben.

Elölt vagy inaktivált
Az egész kórokozót tartalmazza az oltóanyag, amely már nem tudja megbetegíteni a szervezetet, de immunválaszt vált ki.

Alegység vakcina
A teljes mikroorganizmus valamely immunválaszt kiváltani képes összetevőjét tartalmazza, például egy baktérium kapszulájának egyik alkotórészét vagy egy immunogén vírusfehérjét.

Vektor vakcina
Egy másik ártalmatlan (apatogén) vírust használva juttatják be a kórokozó örökítő anyagának egy részét. A test saját sejtjei fogják majd előállítani az örökítőanyag töredékből azt az antigén fehérjét, ami ellen a szervezet majd ellenanyagot állít elő.

Vírusszerű részecskék
A vírusszerű részecskén (virus like particle, VLP) alapuló vakcinákban a vírus teljes értékű és hiánytalan fehérjestruktúráját használják fel a replikációhoz szükséges genetikai örökítőanyag nélkül.

DNS tartalmú
A kórokozó DNS-nek egy részét tartalmazza a vakcina, mely a szervezetbe jutva a sejtekkel megtermelteti az antigént, amire az immunrendszer ellenanyag termeléssel válaszol

mRNS tartalmú
Ebben az esetében DNS helyett az információt tartalmazó mRNS kerül bejuttatásra, ennek segítségével a sejt elő tudja állítani az adott fehérjét, amely a sejt falára kerülve immunválaszt vált ki a szervezetből.

Az állatorvoslásban szinte mindegyikre van példa. Célunk házi-, valamint gazdasági haszonállataink megfelelő védelme. Nem csak az emlősök és a madarak vakcinázhatóak, már halak számára is számos védőoltás áll rendelkezésre. Ezek általában az akvakultúrában használatos oltóanyagok, melyek vagy fürdetés révén, vagy pedig injekciózással jutnak be az állatokba.

Állatai vakcinázásáról érdeklődjön bátran, készséggel válaszolunk kérdéseire!