Műtéti beavatkozások

Műtéti beavatkozások

Sebészeti műtét alatt értünk minden olyan egészségmegőrző, gyógyító vagy diagnosztikai célú beavatkozást, mellyel a test integritását megbontjuk. A már meglévő vagy az általunk készített seben keresztül manipulációt végzünk a különböző szerveken, szervrendszereken, vagy a szövetek folyamatosságát állíthatjuk helyre. Halakon épp úgy végezhető sebészeti beavatkozás, mint bármelyik másik állaton.

Számos problémát és betegséget (szemsérülések, szakított sebek, ikraretenció, daganatok stb.) műtéttel lehet csak orvosolni. Az állatokat fel kell készíteni a beavatkozásra. Ennek során elengedhetetlen a megfelelő mélységű altatás, valamint a fájdalomcsillapítás. Az altatás történhet vízben elkevert altatószerrel, vagy altatógázzal, esetlegesen injekciós készítményekkel. Erre a célra egy speciálisan kialakított “műtőasztal” áll rendelkezésre. Az ilyen jellegű beavatkozás mindig kockázattal jár. A páciens vitális paramétereinek monitorozása kiemelt jelentőségű a narkózis során.

Az operáció után az állatot biztonságos környezetben kell ébreszteni, ilyenkor még kába az állat, folyamatos megfigyelést igényel. A műtét utáni esetleges kezelések, valamint az utókövetés hozzájárul az állat egészségének folyamatos, szövődménymentes javulásához.