Tengeri rákok, garnélák

Tengeri rákok, garnélák

A tengeri akváriumok legaktívabb és már-már nélkülözhetetlen lakói az ízeltlábúak törzséből származó különféle rákok. Remeterákok, tarisznyarákok, garnélák széles palettájával találkozhatunk a szaküzletekben.

A remeterákok közül a Clibanarius és Calcinus fajok remek algázók, ahogy a tarisznyarákok közül például a smaragdrák (Mithrax sculptus) is. A remeték esetében mindig figyelnünk kell arra, hogy rákunk találjon megfelelő házat magának, melybe beköltözhet egy-egy vedlés után. Amennyiben ezt nem biztosítjuk neki, előfordulhat, hogy “kilakoltatja” valamelyik csigánkat vagy remete társát.

A tisztogató garnélák (Lysmata fajok) amellett, hogy igen dekoratívak, a mi munkánkat is nagyban elősegítik. Sok esetben “jelzik”, ha valaki megbetegszik, illetve bármi új kerül az akváriumba (legyen az akár a kezünk), azonnal kényszeres takarításba kezdenek, melyet a halak az esetek nagy részében ösztönösen örömmel fogadnak.

Vannak fajok, melyek halakkal, anemonákkal, korallokkal élnek szimbiózisban, de az is előfordulhat, hogy bármennyire ártalmatlanok rákjaink, vonulásukkal kárt tehetnek koralljainkban, de akad olyan faj is, amelyik bele is kóstolhat. A tisztogatás is szülhet komolyabb problémákat abban az esetben, ha például egy halon sebet nyitnak munkájuk közben, mely elfertőződhet. Figyeljük a jelzéseket, de kérjük ki szakember véleményét, mielőtt nagyobb probléma alakul ki.

garnélák

Hiába ideálisak a tartási körülmények és megfelelőek a higiéniás viszonyok, a kórokozók rákjainkat sem kerülik el. Hiánybetegségek, vedlési nehézségek, paraziták, bakteriális fertőzések leselkedhetnek rájuk, de csapatunk készen áll arra, hogy segítséget nyújtson tengeri ízeltlábúiknak is.