Egzotikus és vadállatok


Egzotikus kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök tartása és tenyésztése mindig is csábította a hobbistákat, állatkerti szakembereket. Ezek az állatok jelentősen eltérnek az eddig megszokott házi kedvenceinktől, ezért ellátásuk speciális szaktudást, és felszereltséget igényel. Távoli világok állatfajainak szaporítása olyan érdekes kihívást jelent, amit csak megfelelő odafigyeléssel és szakértelemmel lehet teljesíteni. A legtöbb probléma és betegség hátterében leggyakrabban a nem megfelelő tartástechnológia áll.

Az esetleges behurcolt betegségek komoly gondot okozhatnak az állományban, akár elhulláshoz is vezethetnek. Nem véletlen a megfelelő ideig tartó karanténozás, vagy a preventív jellegű vizsgálatok elvégzése sem. Kiemelkedően fontosak a tulajdonosok megfigyelései, tapasztalatai, és ezek megosztása az állatorvossal, hiszen ezekből kiindulva tudunk segíteni az állatokon. Sajnos nagyon sok kisállat-kereskedésben nem fektetnek megfelelő hangsúlyt a tájékoztatásra (faj igényeit kielégítő táplálék, tartási körülmények, egyéb igények), így a hazavitt állatok sokszor kerülnek rossz tartási viszonyok közé a gazdik önhibáján kívül. Fontos kikérni szakemberek véleményét, ezzel is megelőzve a kialakuló problémákat, betegségeket.

Az ember növekvő életterének köszönhetően egyre gyakrabban találkozik vadállatokkal. Sajnos ezek a találkozások nem mindig végződnek szerencsésen. Naponta látni elütött madarakat, kutya fogta sünöket, macskák által elkapott énekes madarakat. A megfelelő gondoskodás és állatorvosi segítség mellett ezek az állatok új esélyt kaphatnak. Azon dolgozunk, hogy minél több állat kerülhessen vissza a természetbe, amennyiben sérülésükből felgyógyulnak.

Fontos kiemelni, hogy ezek vadállatok, nem simogatni való házi kedvencek! A csipogó fiókát még etethetik a szülei, a fűben kuporgó őzgidához még visszajár az anyja. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy az az állat tényleg sérült, vagy veszélyben van, mert nem biztos, hogy a segítségünkre szorul!