Képalkotó diagnosztika

Képalkotó diagnosztika

Képalkotó diagnosztikai eljárások során a mozgás szervrendszeréről, valamint a belső szervekről kaphatunk információt. Ezeket a vizsgálatokat végezhetjük ultrahang vagy röntgen készülékkel, esetleg CT vagy MRI gépekkel is. A kapott eredmény hozzásegít az állat állapotának megítéléséhez, a helyes diagnózis felállításához.

Ultrahang

Az ultrahang vizsgálat kiemelkedő helyet foglal el a nem ionizáló sugárzással működő, valamint noninvazív képalkotó módszerek között. A kivizsgálás során többek között a belső szervek állapota mérhető fel, vemhesség állapítható meg és számos betegség diagnosztizálható. Értékes állataink vizsgálatához szinte nélkülözhetetlen készülék.

Röntgen

Röntgen készülékek segítségével az állatok vázrendszere, annak hibái vizsgálhatóak, valamint kontrasztanyag bejuttatásával lehetséges az emésztőrendszer állapotának felmérése, az esetlegesen itt elakadt, problémát okozó idegen testek megtalálása. Az akvakultúrában leggyakrabban a csontos vagy porcos váz egészségét hivatott feltérképezni. Számos esetben alakulhatnak ki mineralizációs problémák, melynek következtében a csigolyák deformálódhatnak. Röntgenvizsgálatokkal korai szakaszban kiszűrhetőek ezek a problémák.

CT/MRI

Halgyógyászatban a CT és MRI diagnosztikai eljárások még csak most bontogatják szárnyaikat. A halak érzékenysége, valamint a vizsgálat során vízben való altatás nehézségei miatt kevesen vállalkoznak rá. Kutatások, valamint a diagnosztikai boncolások során előzetesen elvégzett képalkotó eljárások nagyban hozzájárulnak a helyes kórmeghatározás létrejöttéhez.